7 navad srečnih parov

V človeka se lahko sicer zaljubimo na prvi pogled, vendar traja precej dlje, da ga vzljubimo oziroma da se razvije ljubezen. Še precej več vloženega časa in energije pa zahteva srečno sobivanje z drugo osebo. Uspešen partnerski odnos ni nekaj, kar se zgodi čez noč, ampak nekaj, kar morata osebi graditi vsakodnevno.


Čeprav je vsak par poseben, pa kljub vsemu obstaja nekaj splošnih »pravil« oziroma navad, ki so značilne za srečne pare.

Navade srečnih parov

Komunikacija

Za uspešno razmerje je ključna dobra komunikacija. Žal pa sposobnost uspešnega komuniciranja s sočlovekom ni nekaj, s čimer bi bili enostavno rojeni. Mnogi ljudje imajo tako ogromno težav z odkrito komunikacijo. Za uspešne pare je značilno, da se ne bojijo izraziti svojih čustev. To pomeni, da si pogosto povedo, da se imajo radi, in pohvalijo vrline svojega partnerja. Po drugi strani pa uspešna komunikacija zahteva tudi odkrito naslavljanje težav. Če bosta s partnerjem vse, kar vaju moti pri drugem, predolgo pometala pod preprogo, bodo potlačena čustva slej ali prej izbruhnila na plan. To se lahko spremeni v resnejši spor ali celo zaključek razmerja. Ne glede na to, kako težko ali neprijetno vama je izraziti določene stvari, je nujno, da se potrudita. Le tako je mogoče dolgotrajno in izpopolnjujoče razmerje.

Medsebojno spoštovanje

Izražanje spoštovanja do partnerja je mogoče v zelo različnih oblikah. Prav tako pa obstaja ogromno stvari, s katerimi lahko pokažete, da partnerja ne spoštujete zares. Med takšna početja sodi zmerjanje, opravljanje partnerja pred družinskimi člani in prijatelji ter stalne grožnje, da ga/jo boste zapustili. Vse to lahko zamaje partnerjevo samozavest in povzroči, da ljubezenska čustva izginejo.


Kvalitetno preživet skupni čas

Precej bolj od kvantitete je pri času, ki ga preživite s partnerjem, pomembna kvaliteta. Tudi če se ves dan ne vidita, lahko večerja, preživeta v družbi drug drugega, brez motečih dejavnikov, pomeni ogromno. Po drugi strani pa sta lahko ves dan fizično skupaj, a če vsak počne svoje stvari in se ne zmeni za drugega, takšno preživljanje skupnega časa ne naredi kaj dosti za vajino razmerje. Vsi srečni pari se znajo posvetiti svojemu partnerju in poskrbeti, da je njun skupni čas zares kvalitetno preživet, četudi takšnega časa nimata na pretek.

Čas zase

Seveda je pomembno, da partnerja preživljata čas skupaj, saj sicer partnerstvo niti ne bi bilo smiselno. Vendar pa je prav tako pomembno, da imata svoje hobije in zanimanja, ki jim posvetita del svojega časa. Kadar dve osebi preživita preveč časa skupaj, se lahko namreč razvije nezdrava odvisnost. Če boste znali ohraniti svojo osebnost in negovati svoje strasti, bo vajino razmerje na dolgi rok precej uspešnejše in bolj zdravo.

Skrbno izbiranje bitk

Občasni konflikti so neizogiben del vsakega razmerja. Kljub temu pa je pametno, da vsakič dobro razmislite, ali je zares smiselno začeti prepir. Če denimo vaš partner uporabi vašo najljubšo skodelico, to verjetno ni nekaj, zaradi česar bi se bilo vredno prepirati. Kadar se nabere preveč takšnih majhnih, na prvi pogled banalnih sporov, lahko postane za oba partnerja skupno življenje zelo naporno. Dobro razmislite, katere so tiste stvari, ki so v življenju zares pomembne. Srečni pari se ne osredotočajo na »drevesa«, ampak na »gozd«.

Zadovoljujoča spolnost

Spolnost je izjemno pomemben del razmerja. Težave v postelji lahko namreč hitro privedejo tudi do težav na drugih področjih. Fizična intimnost med partnerja namreč pripomore tudi k večji psihični intimnosti oziroma bližini. Če obstajajo pri vajini spolnosti stvari, ki vas motijo, je pomembno, da čim prej zberete pogum in se o tem pogovorite s partnerjem. S skupnimi močmi bosta zagotovo našla rešitev. Spolnost je še ena tistih stvari, glede katerih je odkrita komunikacija med partnerjema izjemno pomembna.


Ne delajte primerjav

Ljudje smo nagnjeni k temu, da svoje življenje pogosto primerjamo z življenjem drugim. S pojavitvijo družbenih omrežij je postalo obvladovanje želje po primerjanju še toliko težje. Vendar pa se srečni pari nikoli ne obremenjujejo s tem, kako živijo drugi pari. Stalne primerjave lahko privedejo do nezadovoljstva in do želje po prekinitvi razmerja. Namesto tega se raje osredotočite na to, da je vajino razmerje povsem edinstveno in neponovljivo. Tako je bolj smiselno graditi na tistem, kar je v vajinem razmerju najboljše, in uživati v vsakem trenutku, preživetem skupaj. Tudi če ta trenutek ni takšen, da bi ga lahko ovekovečili na družbenem omrežju. Navsezadnje »všečki« niso tisto, kar odloča o tem, kako bo videti vajina skupna prihodnost – predvsem pa, ali bo ta sploh obstajala.

VEČ VSEBIN: