7 najboljših živil za hujšanje

Poletje je pred vrati in zadnji čas je (če tega še niste storili), da v svoj jedilnik uvedete majhne spremembe, ki vam bodo pomagale do lepše poletne postave. Hrano z veliko kalorijami zamenjajte s spodnjo hrano, ki je polna vlaknin, vitaminov, mineralov in omega-3 maščobnih kislin.


Lubenica

92 % lubenice predstavlja voda, zato imamo, ko pojemo ta sadež, še dolgo občutek polnosti želodca in sitosti. Ima malo kalorij in veliko vitamina C ter likopena – antioksidanta, ki pomaga preprečevati nastanek raka na prostati, pljučih in želodcu. Njen sladek okus bo zadovoljil vaše brbončice.

hrana za hujšanje

Zeleni čaj

Naj vaš pomladanski napitek postane zeleni čaj, ki je poln antioksidantov in zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, osteoporoze, ledvičnih bolezni in raka. Študija, opravljena na Ameriškem združenju za prehrano, kaže, da pitje zelenega čaja zmanjšuje maščobne obloge predvsem v zelo problematičnem predelu trebuha.

Bučke

Ti sorodniki buče, ki jih velikokrat zamenjujemo s kumaricami, imajo malo kalorij, a veliko hranil – vlaknine, vitamine A in C, kalij in folate. Podobno kot lubenica imajo tudi bučke visoko vsebnost vode, zato se po njihovem uživanju dalj časa počutimo sito.


Pomaranče

Študija, opravljena na Univerzi v Sydneyu, je pokazala, da so pomaranče v vrhu med živili, po katerih se počutimo sito – predvsem zaradi visokega odstotka vlaknin, ki ga vsebujejo. Efekt bo še boljši, če bomo poleg pomaranč zaužili tudi nekaj kvalitetnih beljakovin, npr. iz mandljev, sojinega mleka ali grškega jogurta.

Brokoli

Brokoli je najbolj znan po svoji dragoceni vsebini – po antioksidantih, vlakninah, vitaminu C in folatih. Pomaga pri preprečevanju vnetij in zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Poleg tega pomaga pri izgubljanju teže – ko začutite lakoto, si ga privoščite kot nizkokaloričen prigrizek, ki vas bo hitro nasitil.

Avokado

Velika vsebnost vlaknin, beljakovin in oleinske kisline, ki zmanjšuje nivo slabega holesterola in s tem tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni – vse to so odlike avokada. Ker ima malo ogljikovih hidratov in sladkorjev, vam po njegovem uživanju ne bo narasel krvni sladkor. To pomeni, da boste dalj časa siti. Zaradi velike vsebnosti maščob je avokado kar kaloričen, zato z njim ne pretiravajte – naenkrat ga pojejte samo za četrtino oziroma polovico.

Losos

Na Univerzi v Sydneyu so lososa primerjali s piščančjim in govejim mesom – ugotovili so, da je daleč najbolj nasiten prav losos! In ne samo to, poleg občutka sitosti vas bo losos oskrbel tudi z zdravimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki pozitivno delujejo na srčno-žilni sistem. Ker je losos tudi poln beljakovin, bo vaš krni sladkor po njegovem uživanju ostal v mejah normale, kar je pri zdravem hujšanju najpomembneje.


VEČ VSEBIN: