6 ključnih ovir na vaši poti do uspeha

Uspeh ni odvisen samo od pridobivanja novih veščin, znanj in poznanstev. Enako pomembno kot to, kar pridobite, je tudi to, česar se znebite. V mislih imamo predvsem tiste škodljive stvari in navade, ki vas ovirajo pri doseganju vaših ciljev. Česa se morate torej nujno znebiti, da dosežete uspeh na različnih področjih svojega življenja?


Uspeh

Izgovori

Uspešni ljudje se nikoli ne izgovarjajo na svoje bližnje oziroma ne navajajo drugih kot razlog za svoje neuspehe. Namesto tega prevzamejo odgovornost in se obenem zavedajo, da imajo sami največji vpliv na potek svojega življenja. Če stalno iščete izgovore in krivce za slabe stvari, ki se vam dogajajo, boste obtičali v situaciji, v kateri se trenutno nahajate. Šele ko se boste znebili vseh izgovorov oziroma jih odmislili, boste začeli krojiti življenje po svoji meri. Novi uspehi zagotovo ne bodo izostali.

Perfekcionizem

Popolnost je nekaj, kar je nedosegljivo, zato je nesmiselno zapravljati čas s poskusi, da bi bili popolni. Namesto da stalno razmišljate o napakah, ki ste jih naredili oziroma jih lahko naredite, se raje osredotočite na to, da opravite določeno nalogo čim bolje. Nihče namreč ni popoln, vendar pa se lahko vsakdo potrudi, da postane boljši – in to vsak dan znova. Težnja po perfekcionizmu se namreč običajno druži s pasivnostjo, saj vas je preveč strah začeti določen projekt, ker stalno razmišljate o vsem, kar bi lahko šlo narobe. Pomembno je, da naredite prvi korak. Stvari bodo nato stekle praktično same od sebe.

Potreba po popolnem nadzoru

Želja, da bi imeli pod nadzorom čisto vse, kar se dogaja okoli vas, vas bo pripeljala do hudega stresa in frustracij. Poskusite zavestno razmisliti o tem, katere so tiste stvari, na katere lahko vplivate, in katere stvari so povsem neodvisne od vas. Tovrstna zmožnost ločevanja je namreč izjemno pomembna lastnost uspešnih ljudi. Če boste svoj čas in svojo energijo raje posvetili tistemu, na kar lahko v resnici vplivate, se bo kvaliteta vašega življenja močno izboljšala.


Želja po takojšnjem uspehu

Nekateri verjamejo, da so uspešni ljudje postali takšni praktično čez noč. Tako mislijo, da sta uspeh in neuspeh v življenju odvisna predvsem od naključja. Čeprav ima tudi sreča nedvomno svojo vlogo pri določenih stvareh, se ne morete zanašati zgolj nanjo. V resnici sta v večini primerov za uspeh še vedno najpomembnejša količina časa in truda, ki ste ju pripravljeni vložiti v doseganje svojega cilja. Pripravite načrt, ki vam bo pomagal doseči tisto, česar si želite. Poleg dolgoročnega načrta je pomembno, da imate pripravljen tudi načrt za vsak dan posebej. Posamezni koščki oziroma koraki se bodo sčasoma začeli sestavljati v večje dosežke.

Negativni ljudje

V skladu z nekaterimi teorijami naj bi bile človekove navade kombinacija lastnosti tistih petih ljudi, s katerimi se najpogosteje druži. Če ste večinoma obdani z negativnimi, pesimističnimi ljudmi, obstaja precejšnja verjetnost, da boste sčasoma takšni postali tudi sami. Tako je vsekakor bolj smiselno, da se družite z optimističnimi ljudmi, ki vam nudijo oporo, saj boste posledično precej bolj motivirani za doseganje svojih ciljev in nasploh srečnejši.

Zanemarjanje lastnih potreb

Nezmožnost, da zavrnete določene prošnje, vabila ipd., čeprav zanje nimate niti časa niti energije, je zelo velika ovira na vaši poti do uspeha. Čeprav je potrebnega kar nekaj truda, da se naučimo včasih tudi zavrniti nekoga, če to pomeni, da nam bo ostalo več časa za doseganje lastnih ciljev, je to nujni korak, ki ga boste morali narediti. To seveda ne pomeni, da ne smete nikoli pomagati drugim, pomembno je le to, da ne dopustite, da vas začnejo ljudje okoli vas izkoriščati. Ne zapravite svojega življenja za uresničevanje sanj drugih, medtem ko na svoje povsem pozabite.

VEČ VSEBIN: