5 živil, ki veljajo za afrodiziak

Znan je rek, da gre ljubezen skozi želodec. Tokrat ga bomo poskusili razumeti nekoliko drugače kot običajno … Obstajajo namreč določena živila, ki poskrbijo za povečanje libida in tako delujejo kot naravni afrodiziak. Nekatera izmed njih so poznali in uporabljali že stari Grki. Vas zanima, katera živila so to?


Tartufi

Tartufi

Tartufi veljajo za pravo specialiteto. Navdušujejo s svojimi intenzivnimi, malce zemeljskimi aromami, ki prebudijo vse naše čute. Tartufi vsebujejo androstenol, feromon, ki ga izločajo prašičji samci, ko se pripravljajo na parjenje. Določene količine tega feromona pa izločajo tudi moški. Aroma tartufov tako v ljudeh vzbudi primarne seksualne nagone, zato veljajo tartufi za enega najboljših afrodiziakov.

Fige

Vpliv fig na dvig libida je povezan predvsem s tem, da vsebujejo magnezij in aminokisline. Magnezij je mineral, ki je nujen za proizvajanje spolnih hormonov, kot sta androgen in estrogen, ki vplivata tudi na našo spolno slo. Aminokisline pa povečajo tvorbo dušikovega oksida, ki pospešuje prekrvavitev, kar ima pomemben vpliv na naš libido.

Oreščki

Določene vrste oreščkov lahko prav tako delujejo kot afrodiziak. Med njimi še posebej izstopajo mandlji in orehi. Oreščki veljajo za odličen rastlinski vir beljakovin, ki vas napolni z energijo. Kot zanimivost naj omenimo še, da imajo mandlji zanimivo vlogo znotraj mitologije – povezujejo jih namreč s Kibelo, boginjo plodnosti, ki so jo častili v starogrških in starorimskih časih. Znanstveniki pa so ugotovili tudi, da so mandlji zaradi vsebnosti večjih količin selena zelo koristni tudi pri preprečevanju neplodnosti.


Beluši

Mnogi bi se strinjali, da so tudi beluši prava specialiteta. S tartufi pa jih poleg tega druži tudi pozitiven vpliv na spolno slo. Vsebujejo namreč folno kislino in vitamin B6, ki prebudita tiste prijetne metuljčke v trebuhu.

Avokado

Tudi v avokadu najdemo folno kislino in B6, poleg tega pa še vitamin E, ki ga pogosto imenujejo tudi »hormon spolnosti«. Vitamin E namreč velja za odličen antioksidant, ki vam povrne mladostno energijo, saj pospešu pretok kisika in krvi po telesu.

VEČ VSEBIN: