5 zdravilnih koristi »klinčkov«

Nageljnove žbice ali po domače »klinčki« morda ne izstopajo po velikosti, pa zato toliko bolj ko pridemo do njihovih zdravilnih koristi. Polni antioksidantov, delujejo antibakterijsko in antiseptično ter so dober analgetik, dober vir mineralov, predvsem mangana, omega-3 maščobnih kislin, vlaknin in vitaminov. Zanimivega okusa, rahlo pekočega in osvežilnega, so odlični tudi za dober okus v ustih. Zakaj vse se uporabljajo?


Klinčki

 

1. DOBRO ZDRAVIJO ZAČETNI ZOBOBOL

Začetne zobne bolečine klinčki izredno dobro ublažijo. Lahko jih žvečimo na tisti strani zob, ki nas ne boli, lahko pa uporabimo eterično olje, ki ga kanemo na vato in to položimo na boleč zob ali dlesen.

 

2. ZNEBITE SE OKUŽB ZGORNJIH DIHAL

Čaj iz klinčkov ali zgolj žvečenje teh zmanjšuje možnosti za prehlade in gripo, hkrati pa vam pomagajo pri izkašljevanju sluzi. Ker so klinčki naravno sredstvo proti bolečinam, vam pomagajo pri bolečinah v grlu in hkrati uničevanju mikrobov v vašem telesu.

 

3. OBLOGA PRI POVRŠINSKIH RANAH IN MODRICAH

Ker so klinčki izredno močni, je najbolje, da si naredite oblogo iz malce zdrobljenih klinčkov in olivnega olja, kar zavijete v gazo in nato položite na ranjen del ali modrico.


 

4. IZBOLJŠUJE PREBAVO

Klinčki dobro sodelujejo pri sproščanju sluznice iz prebavil ter pomagajo ublažiti tudi bruhanje, drisko in črevesno napenjanje. Vseeno bodite previdni, zaradi izredne učinkovitosti je dovolj, če žvečite enega naenkrat.

 

5. POVEČANJE SPOLNE SLE

Včasih so se uporabljali za povečanje spolne sle, kot močen afrodiziak, klinčki pa lahko moškim pomagajo hitro doseči orgazem (seveda se priporoča tistim, ki imajo težave z doseganjem le tega).

VEČ VSEBIN: