5 »strupenih« karakterjev, ki jih ne potrebujete v svojem življenju

Človek je socialno bitje in okoli sebe potrebuje ljudi. A kaj, ko se tu in tam najde kdo, ki v naše življenje vnese vse prej kot pozitivno energijo. Ljudje, ki na nas delujejo toksično in razdiralno, slabo vplivajo na naše počutje in kakovost življenja. Preberite, katerim petim tipom ljudi se velja izogniti, če želite (za)živeti polnejše in lepše.


Slab karakter v razmerju

Neustavljivi kritik

Tudi, če se še tako trudite, za neustavljivega kritika ne boste nikoli dovolj dobri. Ko pa naredite kaj narobe, bo prvi, ki vam bo dal to vedeti. Ni vsaka kritika slabonamerna, vendar oseba, ki konstantno kritizira, ni sposobna podajati konstruktivnih kritik. Ponavadi za neustavljivim kritiziranjem stojita nizka samopodoba in želja po kontroli.

Pasivni agresor

Pasivno-agresivni tip človeka vam bo dal jasno vedeti, da sta storili nekaj narobe, vendar bo ugibanje o tem, kaj točno ste naredili narobe, prepustil vam. Pasivni agresor komunicira na indirekten način, ki izvira iz njegove globoko zakoreninjene jeze. Če ste ujeti v odnos s takim človekom, se morda pogosto znajdete v pretiranem analiziranju njegovih neprijetnih »namigov«, to pa vas sčasoma lahko vodi v to, da začnete verjeti, da ste res naredili nekaj narobe in ste odgovorni za njegovo jezo – kar preprosto ni fer.

Narcis

Vse, kar naredite in znate, narcis dela in zna bolje od vas. Cel svet se vrti okrog njega in vedno poskrbi za to, da se tega zavedate tudi vi. Pokvaril vam bo tudi tiste trenutke, ki bi morali pripadati samo vam, kot so rojstni dan, poroka ali drugo slavje. To so precej plitki ljudje, ki se hitro ujezijo, če se jim postavite po robu. Ne zapletajte se s takim človekom – narcisa namreč ne zanimate vi. Vse, kar ga zanima, je le on sam.


Psihopat

Čeprav ga prijatelji v šali kdaj kličejo »psiho«, se za tem vzdevkom lahko skriva zrno resnice. Če pri nekom v vaši bližini opažate skrajne oblike vedenja – v enem trenutku npr. »eksplodira« od jeze, v drugem se počuti krivo; ko bi to pričakovali, pa ne občuti obžalovanja ali empatije – je zelo verjetno, da imate opravka s človekom, ki ima katero od psihiatričnih motenj (npr. antisocialno osebnostno motnjo). Če ste se zapletli z osebo, ki trpi za duševno motnjo, boste kmalu spoznali, da je odnos z njo vse prej kot funkcionalen. Največ, kar lahko naredite, je, da to osebo usmerite k nekomu, ki ji lahko nudi profesionalno pomoč.

Nekomunikator

Ključ do tega, ali neko razmerje funkcionira ali ne, je v komunikaciji oziroma pomanjkanju le-te. Nekomunikativen tip človeka vam ne bo dal vedeti, da je nekaj narobe in se z vami ne bo zapletal v poglobljene pogovore, ki bi morali biti pomemben del vsakega razmerja. Lahko ga poskusite opogumiti tako, da mu poveste svojo plat zgodbe in mu date vedeti, da ste ga pripravljeni poslušati brez obsojanja. Če kmalu ne pride do bistvenega premika v njegovi komunikaciji, je bolje, da premislite o tem, ali je še vredno gojiti in vztrajati v tem razmerju.

VEČ VSEBIN: