5 preprostih korakov za bolj zdravo življenje

Že male spremembe pri prehranjevanju lahko pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju. Četudi bolj zdrav način življenja morda ni na vašem spisku novoletnih zaobljub, preverite, kako lahko na preprost način izboljšate svojo prehrano.


zdravo življenje

Žvečite hrano

Če boste dobro in temeljito prežvečili hrano boste tako razbremenili prebavni sistem in pomagali, da bo telo lažje absorbiralo več hranil. Prebava kompleksnih ogljikovih hidratov se namreč začne s slino, ki vsebuje encim amilazo, ki pospešuje njihovo razgradnjo. Osredotočite se na hrano in jo dobro prežvečite, tako boste v njej tudi dlje uživali.

Ne štejte kalorij

Seveda morate biti pozorni na količino hrane, ki jo zaužijete. A preveč zagrizeno štetje kalorij ni priporočljivo, osredotočite se raje na to, da boste izbirali zdrave, hranilne obroke, ki bodo prijazni do vaše prebave. Kakovost je ključnega pomena, zato tudi, če štejete kalorije, ne pozabite, da niso vse kalorije enako zdrave.

Ne bojte se sladkorja

Sladkorja se ni treba bati, upoštevajte le nekaj smernic. Ne uporabljate belega sladkorja, ampak se raje odločite za bolj zdravo alternativo. Sladkor lahko dobite s sadjem, vendar zraven pojejte nekaj oreščkov, saj bodo proteini poskrbeli, da vaš glikemični indeks ne bo pretirano poskočil.


Jejte raznoliko

Poskušajte v svoj jedilnik vključiti čim več različnih vrst živil. Uporabljajte bolj zdrave maščobe in poskrbite, da boste jedli petkrat na dan.

Ostanite pozitivni

Zdravih navad se boste veliko lažje držali, če boste nanje gledali pozitivno. Zato si nikar ne postavljajte prepovedi, ki se jih boste težko držali. Raje se osredotočite na rezultate in na obroke glejte kot na pozitivne izbire, ki vam bodo pomagale na poti do cilja.

VEČ VSEBIN: