5 lepotnih trikov z medom

Med je zdravo sladilo, ki vsebuje veliko esencialnih aminokislin, ki jih telo med drugim nujno potrebuje za tvorjenje in obnovo hemoglobina. Ima tudi veliko kalija, ki je potreben za delovanje sleherne celice v telesu. Med lahko s pridom uporabimo tudi v lepotne namene.


Sestavine v medu ugodno vplivajo predvsem na kožo in lase. Med deluje vlažilno, proti staranju in antibakterijsko. Največ hranil, antioksidantov, encimov in zdravilnih sestavin, ki spodbujajo celjenje, je v surovem medu. Na kakšne načine lahko z medom izboljšamo svoj videz?

Med za kožo in domače kozmetične pripravke

Medena vlažilna maska

Med je naraven vlažilec (humektant), saj nase veže vlago iz zraka, z njo navlaži kožo in poskrbi, da se bo zadržala v tistih plasteh, kjer jo najbolj potrebujemo.

Poskusite: čajno žličko surovega meda razporedite po očiščeni in posušeni koži. Pustite delovati 15 do 20 minut ter izperite z mlačno vodo.


Čistilec por

Encimi v medu pomagajo čistiti pore. Antibakterijske sestavine medu v povezavi z jojobinim ali kokosovim oljem še dodatno poskrbijo za to, da se v porah ne začnejo nabirati bakterije, ki vodijo v izbruhe mozoljev.

Poskusite: žlico medu zmešajte z dvema žlicama jojobinega ali kokosovega olja, dokler mešanica ne postane dovolj mazljiva. Nanesite jo na čisto in suho kožo. Nežno jo vmasirajte s krožnimi gibi in se pri tem izognite predelu oči. Sperite z mlačno vodo.

Če vas pestijo mozolji, lahko med preprosto nanesete na prizadeta območja, ga pustite delovati 10 do 15 minut ter sperete z mlačno vodo.

Nežen piling

Ko se encimi, antioksidanti in druga hranila v medu združijo z jedilno sodo, ki nežno odstranjuje odmrle celice, nastane odličen domač piling za obraz, ki poskrbi za sijoč in zdrav videz.


Poskusite: dve žlici medu zmešajte z eno žlico jedilne sode. Kožo navlažite z vodo, nato pa jo nežno in s krožnimi gibi drgnite z domačim pilingom. Uporabite ga lahko na obrazu ali telesu. Po uporabi dobro sperite.

Osvetljevalec las

Iz encima glukoze oksidaze, ki se nahaja v medu, se počasi sprošča hidrogen peroksid, ki ga lahko uporabimo za posvetlitev barve las.

Poskusite: tri žlice medu zmešajte z dvema žlicama vode. Nanesite na čiste in vlažne lase ter pustite delovati eno uro. Za najboljše rezultate nanašajte enkrat tedensko.

Sredstvo proti brazgotinam

Med ne posvetli samo las, ampak tudi kožo. Njegove protivnetne in protibakterijske lastnosti pomagajo pri zmanjševanju videza brazgotin, saj pospešujejo celjenje in regeneracijo tkiv. Vlažilne lastnosti medu pridejo še bolj do izraza v povezavi s kokosovim ali oljčnim oljem. Redna in nežna masaža brazgotin s temi sestavinami pospeši cirkulacijo ter zdravljenje.


Poskusite: zmešajte čajno žličko medu s čajno žličko kokosovega ali olivnega olja. Nanesite na prizadeto območje in 2 minuti masirajte s konicami prstov s krožnimi gibi. Na kožo položite vročo brisačo in jo pustite na koži, dokler se ne shladi. Ponavljajte enkrat dnevno.

VEČ VSEBIN: