5 lastnosti prave ljubezni

Ljubezen je, kot vsi vemo, skupek prijetnih čustev. Vendar pa je ljubezen tudi trdo delo, ki zahteva veliko truda, odločnosti in željo po ohranitvi zveze. Pozabimo za trenutek na pravljice, kjer vsi živijo srečno do konca svojih dni, in se spustimo na trdna tla. Število ločitev iz leta v leto narašča, prav tako je trajanje ljubezenskih zvez vse krajše. Danes bomo z vami delili 5 lastnosti, s katerimi naj bi se ponašala vsaka perspektivna in uspešna ljubezenska zveza.


1. Spoštovanje do partnerja

Spoštovanje je dvosmerna cesta. Če od svojega partnerja pričakujete spoštovanje, mu ga najprej izkažite vi. Živimo v letu 2016 in samskost ni več nikakršen tabu. V preteklih stoletjih je veljalo prepričanje, da ženska potrebuje moškega, ki je “glava družine”, ženske pa so imele nasploh precej manjšo veljavo od moških. Danes temu seveda ni več tako. Vendar pa dajte partnerju vseeno vedeti, da ga potrebujete. Seveda to ne pomeni, da ne morete same sprejemati odločitev ali da se niste sposobne preživljati same. Gre za potrebo po prijateljstvu, bližini in nenazadnje zaupanju. Vsi potrebujemo občutek pripadnosti. Vendar je, kot že rečeno, cesta dvosmerna, tako da enako velja za vašega partnerja.

Ljubezen

2. Podpirajte partnerja pri doseganju ciljev

Razumevanje, priznava in podpora partnerja pri doseganju ciljev je še ena od nujnih sestavin uspešne zveze. Če pričakujete, da vas bo partner podpiral pri vaših življenjskih in kariernih odločitvah, morate tudi vi podpirati njega. To, da nekomu dajete občutek ljubezni in podpore, je ključno za uspešen partnerski odnos. Pozanimajte se torej, o čem vaš partner sanjari in kakšne cilje ima v življenju. Če zanje ne boste pokazali zanimanja, to za vajin odnos ne bo pomenilo nič dobrega. Na enak način mora vaš partner pokazati interes po vaših željah in ciljih, ne pozabite namreč, da je delo v partnerskem odnosu razdeljeno na pol.

3. Ohranjajte zdrav nivo intimnosti

Intimnost med vama je izjemnega pomena. Čutni dotiki in strastni poljubi so gorivo povezanosti med vama. Velik del ljubezni z nekom predstavlja vajino intimno življenje, zato ga negujte in ohranjajte. Gre za občutek varnosti, ki je neločljivo povezan s količino intimnosti v vajinem odnosu. Če se vaš partner začne odmikati od vas, se ne boste počutili dobro, prav tako se bo slabo počutil vaš partner, če vas bo prepogosto “bolela glava”. Telesna povezanost je namreč tista, ki loči partnerski odnos od prijateljskega.


4. Ohranite svoje življenje

Ne glede na to, kako dragocen je vajin odnos, je zelo pomembno, da čas preživljata tudi neodvisno drug od drugega. Imejte svojo lastno identiteto. Normalno je, da vas nekatere stvari, ki zanimajo vašega partnerja, niti malo ne zanimajo (in obratno). Če želite preživljati čas s prijateljicami, to storite. Dobro je, da nekatere stvari počneta skupaj, mnogokrat je potrebno sklepanje kompromisov, vendar pa ostanite zvesti sami sebi. Pojdite na sprehod ali na kakšen tečaj neodvisno od vašega partnerja, enako velja tudi zanj. Bolj kot bo kvaliteten čas, ki ga bosta preživela vsak zase, toliko bolj kvalitetni bodo trenutki, ki jih bosta preživela skupaj. Da smo lahko zadovoljni še z nekom drugim, moramo biti najprej sami zadovoljni.

5. Sprejmite svoje partnerje takšne, kakršni so

Zgornje trditve ne razumite narobe. Vsekakor ne vztrajajte za vsako ceno z nekom, ki več kot očitno ni za vas. Če se v svojih prepričanjih in željah preveč razhajata, se s tem sprijaznite in pojdite dalje. Če pa si želite, da bi se vajin odnos obdržal, je verjetno najpomembnejše od vsega, da partnerja sprejmete takšnega, kakršen je. Nenazadnje ste se v takšnega zaljubili. Namesto, da ga poskušate spremeniti, raje priznajte svoje napake in delajte na sebi. Težav ne rešujte s prepiri, marveč z iskrenimi pogovori. Osebna rast se ne zgodi v trenutku. Je dolgotrajen in včasih težak proces, ki pa si ga mora želeti in sprožiti vsak sam. Delajte torej na sebi in bodite vzor. Poleg tega pa se zavedajte, da so napake, ki jih vidimo na drugih, mnogokrat naše lastne. Spremeni sebe in spremenil boš svet, pravi star pregovor.

VEČ VSEBIN: