5 alergenov, ki vam lahko uničijo poletje

Medtem ko nekateri komaj čakajo poletje, da se lahko udeležijo festivalov, pečejo na žaru in uživajo v drugih dejavnostih na prostem, bi se tisti z alergijami na pelode trav najraje skrili v zavetje. Četudi simptomi niso vedno hudi, so poletne alergije in astma resna, včasih celo smrtna stanja. Sezonske alergije lahko poleg pelodov povzročijo tudi drugi dejavniki.


Poletna alergija

  1. Poletno sadje in zelenjava lahko pri nekaterih posameznik povzroči sindrom ustne alergije, kjer sočnemu ugrizu v breskev, melono, jabolko, zeleno ipd. sledijo mravljinci v ustnicah.
  2. Nenadne spremembe v vremenu lahko sprožijo astmatični napad. Veter raznosi pelode in plesni ter vpliva na tiste, ki trpijo za takšnimi alergijami.
  3. Dim tabornega ognja. Pečenje koruze ali sedenje ob tabornemu ognju je veliko manj zabavno, če vodi v astmatični napad, saj je dim pogost sprožitelj astme. Sedite raje na zavetrni strani, čim dlje od ognja.
  4. Piki žuželk. Pik ose, čebele, sršena ali rdečih mravelj pri nekaterih posameznikih lahko sproži smrtno nevaren alergijski odziv. Med vrtnarjenjem ali delom zunaj se pokrijte, izogibajte se nošenju pisanih oblačil, ne uporabljajte parfumov in pazite, ko pijete ali uživate sladko hrano. Adrenalin v žepu vam lahko reši življenje.
  5. Klor. Vonj po kloriranih bazenih je dražeč in lahko povzroča simptome astme ali alergije. Ne pokvarite si poletja in če imate težave, obiščite alergologa. Primerna diagnoza in zdravljenje omogočata ugotovitev povzročitelja in izdelavo osebnega načrta zdravljenja.

VEČ VSEBIN: