4 znaki, da uživamo premalo beljakovin

Beljakovine so bistvenega pomena za pravilno delovanje naših teles. Dajejo nam energijo, pomagajo pri regeneraciji in nam dajejo občutek sitosti. Sestavljeni so iz dolgih verig aminokislin. Naše telo 11 aminokislin proizvede samo, 9 pa jih moramo vnesti s hrano. Kako vemo, ali nam proteinov primanjkuje? Našteli vam bomo nekaj simptomov, povezanih s premajhnim vnosom beljakovine.


proteini

Pretirana želja po hrani

Stalna želja po hrani in prigrizkih je lahko povezana s pomanjkanjem s previsoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in pomanjkanjem beljakovin v naši prehrani. Beljakovine za razliko od ogljikovih hidratov ne povzročajo nenadnega dviga krvnega sladkorja, zato nam dajejo dlje časa občutek sitosti.

Počasno okrevanje po poškodbah

Če po poškodba okrevamo počasneje, kot je običajno, je lahko to znak pomanjkanja proteinov. Za obnavljanje celic in tkiv in za dobro delujoč imunski sistem moramo dnevno vnesti zadostno količino proteinov.

Težave z lasmi, s kožo in z nohti

Tanki lasje, pogosto izpadanje las, luščenje kože, luščenje nohtov in razbrazdani nohti so tudi nekateri od znakov, da našemu telesu primanjkuje beljakovin.


Pogoste bolezni

Če smo pogosto bolni, to pomeni, da je naš imunski sistem oslabljen. Za normalno delovanje imunskega sistema so zadolžene imunske celice, te pa so sestavljene iz beljakovin.

VEČ VSEBIN: