4 vprašanja, na katera moramo odgovoriti, preden se odločimo za otroke

Ni pomembno, ali sta s partnerjem skupaj eno leto ali deset let. Če ste v resni zvezi, vam bo slej ko prej kdo zastavil vprašanje: “Že kaj razmišljata o tem, da bi imela otroka?” Družina je zelo pomembna in otrok je lahko nekaj najlepšega, kar se vam bo zgodilo, vseeno pa je tak korak dobro načrtovati in se na takšno spremembo v življenju pripraviti. Za začetek si lahko odgovorite na naslednja 4 vprašanja.


Ali razmišljate o otroku?

 

1. Ali ste pripravljeni (ali pa vaš partner misli, da ste)?

Prava sreča pride kot posledica odločitve v pravem trenutku in iz védenja, kdo ste in česa si želite. Ustvarjanje družine je ena največjih sprememb v vašem življenju in zato si zasluži precejšnjo mero pozornosti. Vprašajte se, ali to delate zaradi pritiskov družbe oz. družine ali si otroka res želite in ste nanj pripravljeni?

2. Čemu se boste odrekli?

Vsakdo ve, da skupaj z otroki pridejo velike spremembe življenjskega sloga, to je neizbežno. Ne boste imeli več toliko časa potovati, tudi nadaljevanje šolanja, če ga načrtujete, boste morali prilagoditi otroku. Vzemite v zakup vse, kar se bo s prihodom otroka spremenilo in se zanj odločite, ko boste zares pripravljeni.

3. Računate na to, da bo otrok popravil vaš odnos s partnerjem?

Če je odgovor da, potem nikar ne imejte otroka. Težave raje rešite na drugačen način, s pogovorom ali terapijo. Po prihodu otroka bo ozračje samo še bolj napeto, prepad med vama pa se bo poglabljal. Za otroka se odločita, ko bosta vedela, da je vajin odnos tisti pravi in da si ga oba želita nadaljevati.


4. Česa si želite od vaše prihodnosti?

Seveda bo vaša družina najpomembnejša stvar v vašem življenju, vendar pa je pomembno, da imamo tudi druge sanje, želje in načrte. Za otroke se ni treba žrtvovati na način, da bomo pozabili nase. Bolj boste vlagali vase, v svoj odnos in v vašo prihodnost še pred prihodom otrok, bolje se boste znašli kot starši. Nezadovoljen starš ni najboljši možen starš, zato najprej poskrbite, da boste sami srečni. Šele potem bodo lahko srečni tudi vsi ostali okrog vas.

VEČ VSEBIN: