4 nevarne posledice grizenja nohtov

Grizenje nohtov je navada, ki jo ima kar veliko ljudi. Vzroki za početje so različni, se pa ljudje, ko to počno, izpostavljajo tudi nevarnostim in posledicam, ki jih ta navada prinaša. Vaši nohti so najbolj idealno mesto za bakterije, vključno za potencialne patogene bakterije, kot sta Salmonela in E. coli. Torej, če si grizete nohte, si to lahko prenesete v usta, od kjer se naprej lahko razvijejo resnejše okužbe. Nohte si je težje umiti od rok, tako da se možnih bakterij stežka znebite. Katere so posledice grizenja nohtov?


Grizenje nohtov

OKUŽBE NOHTOV

Ljudje, ki si grizejo svoje nohte, imajo infekcijo kože – paronychio, ki se pojavi okoli nohtov. Ko nohte grizejo s tem prenašajo bakterije, kvasovke in druge mikroorganizme skozi male odrgnine, ki nastanejo ob grizenju. Posledično se jim okoli nohtov naredijo kraste, otekline, gnoj in rdečica.

Tako stanje je potrebno nemalokrat kirurško izsušiti. Bakterijske okužbe nohtov povzročajo eno najpogostejših težav nohtov, ugotavlja Ameriška akademija za dermatologijo.

BRADAVICE ZARADI HPV INFEKCIJ

Druga pogosta bolezen med tistimi, ki grizejo svoje nohte so tudi bradavice, ki jih povzroči HPV – humani papiloma virus, vrsta HPV, ki povzroči samo bradavice na vaših nohtih in genitalijah. Zastrašujoče je zavedanje, da lahko z grizenjem te bradavice prenesete tudi na usta in ustnice, medtem ko si grizete nohte.


DENTALNE TEŽAVE

Grizenje nohtov lahko povzroči tudi dentalne okvare, saj si z večletnim grizenjem pokvarite zgornje in spodnje zobe, tako da pride do težav, ko prednji in zgornji zobje pridejo skupaj, ko zaprete usta. Vaši zobje so zaradi grizenja lahko nepravilnih oblik in poleg tega postanejo še oslabljeni.

SLABŠA KAKOVOST ŽIVLJENJA

Ljudje, ki si kronično grizejo nohte imajo slabšo kakovost življenja sodeč po zadnjih opravljenih študijah. Tudi težnja, da nehajo gristi nohte je prisotna poleg skušnjave, da bi si jih. Da si jih ljudje nehajo gristi je potrebno veliko truda in predvsem psihološke pripravljenosti.

VEČ VSEBIN: