4 laži, ki si jih morate nehati pripovedovati še danes

Ljudje potrebujemo določene obrambne mehanizme, sicer ne bi bili sposobni normalnega funkcioniranja. Obstajajo sicer velike razlike glede tega, kako močne obrambne mehanizme imajo razvite različni posamezniki. Nekateri zelo težko osmislijo določene dogodke in najdejo nekaj pozitivnega v vsaki stvari, spet drugim to ne povzroča posebnih težav. Čeprav so lahko obrambni mehanizmi, ki bi jih lahko razumeli tudi kot nekakšne zgodbe, ki si jih pripovedujemo, da se pomirimo, pogosto koristni, pa nam lahko po drugi strani povzročajo tudi precej težav, če se k njim zatekamo prepogosto.


Prenehajte si lagati

Mnogi ljudje si tako dolgo ponavljajo določene laži, da začnejo sčasoma verjeti vanje, s čimer si odvzamejo možnost za spremembe oziroma za razvoj. Tovrstne samoprevare  namreč povzročijo stanje na mestu in pasivnost. Na račun kratkotrajne pomiritve pravzaprav zavirate osebnostno rast, ki bi vas sčasoma pripeljala do bolj izpopolnjujočega življenja. Preverite, ali je katera izmed spodnjih misli značilna tudi za vas …

Če dosežem X, bom srečen/-a

Tisti, ki so nezadovoljni s svojim življenjem, pogosto stavijo vse na eno samo karto. Tako si predstavljajo, da lahko zgolj ena stvar spremeni njihovo življenje. To je lahko denimo vzpostavitev partnerskega odnosa, menjava službe, dokončanje študija in podobno. V resnici pa sreča nikoli ni odvisna zgolj od enega področja. Tudi če dosežete tisto, česar si želite, boste slej ali prej našli nov razlog, zaradi katerega ste nesrečni. Seveda to ne pomeni, da ne smete imeti ciljev, ampak se morate zavedati, da pri pogojevanju svoje sreče z določenimi dosežki pogosto zamenjujete vzrok in posledico. Namesto da si na primer govorite, da boste srečni, ko najdete primernega partnerja, bi bilo smiselno razmisliti o tem, da partnerja, ki bi vam ustrezal, ne najdete zato, ker ste nezadovoljni s seboj in s svojim življenjem. Podobno velja tudi za vsa druga področja.

Lahko ga/jo spremenim

Želja, da si spreminjali druge, je po eni strani zelo človeška in naravna, vendar pa tudi precej nevarna. Če se prepričate, da lahko spremenite nekoga, ki sprememb ne želi, lahko vrsto let vztrajate v slabih odnosih. Čim prej se odpovejte misli, da lahko spreminjate druge v skladu s svojimi predstavami, čeprav bi bilo to dejansko lahko koristno zanje, saj je razočaranje sicer neizogibno. Ne zapravite svojega življenja v iluziji o tem, da bo nekoč bolje/drugače, ampak se poskušajte soočiti z realnimi dejstvi. Seveda se lahko na začetku pojavi šok, vendar pa vam bo na dolgi rok resnica precej bolj koristila.


Jutri bo vse drugače

Ko načrtujemo spremembe na različnih področjih našega življenja, pogosto sklenemo, da z njimi začnemo jutri. Večinoma ta »jutri« nikoli ne pride, ampak ga uporabljamo kot izgovor, da lahko v tem hipu nadaljujemo z nezdravimi navadami. Čeprav ste se morda že neštetokrat preslepili s takšnimi zaobljubami, obstaja velika verjetnost, da boste tudi naslednjič ponovili mantro o jutrišnjem dnevu in o tem, kako bo takrat vse popolnoma drugače. Podobno velja tudi za načrte ob koncu leta. Ko se naslednjič zalotite pri tovrstnem razmišljanju, se ustavite in pomislite, kaj vas v resnici ovira pri tem, da s spremembami začnete zdaj, ne glede na uro ali dan v letu. Za izboljšanje svojega življenja ne potrebujete posebnih datumov. Ponavljanje določenih dejanj se bo sčasoma razvilo v navado, zato je najbolje začeti čim prej.

Saj ni tako mislil/-a

Pri ljudeh, ki jih imamo radi, pogosto toleriramo marsikaj – tudi tisto, česar ne bi smeli. Ne izmišljajte si izgovorov za to, da bi upravičili dejstvo, da vas je nekdo prizadel. Seveda vsak kdaj pa kdaj naredi napako, a če vam isti ljudje stalno povzročajo bolečine, vi pa še vedno iščete logične razloge za njihovo početje, je skrajni čas, da s tem prenehate. Izgovori, da je nekdo dober človek kljub temu, da stalno počne slabe stvari, so natanko to – izgovori. So človekova dejanja res ločena od njegove osebnosti? Večkrat ko si ponovite navedeno vprašanje, lažje se boste dokopali do spoznanja, da so laži, ki si jih pripovedujete o določeni osebi, za vas dolgoročno zelo škodljive.

VEČ VSEBIN: