4 enostavne stvari, ki jih morate vsako leto urediti v januarju

Novo leto je povezano z novimi začetki in načrtovanjem pozitivnih sprememb. Pogosto pa se zgodi, da so naše novoletne zaobljube preveč nerealistične, zato nad njimi hitro obupamo. Namesto da bi si zadali previsoke cilje, se raje osredotočite na majhne spremembe, ki bodo vnesle red v vaše življenje, kar vam bo na dolgi rok prihranilo kar nekaj časa in živcev. Kopičenje predmetov pa se lahko pogosto odrazi tudi v čustveni stiski oziroma v občutku utesnjenosti, zato je pomembno, da na začetku leta sprostite prostor okoli sebe. Upoštevanje spodnjih nasvetov je zelo enostaven način za izboljšanje vašega počutja in lažje doseganje želenih ciljev.


Januar

Počistite svoj delovni prostor

Stalno odlašate s čiščenjem svoje pisalne mize – v službi ali doma – ker se vam zdi, da bi vam to vzelo preveč časa? V resnici porabite precej več časa za to, da vseskozi iščete stvari, ki jih potrebujete. Le redki so namreč ljudje, ki jim zares ustreza »ustvarjalni nered«, čeprav se mnogi sklicujejo na to, ko se želijo izogniti pospravljanju. Poleg tega je dokazano, da nered okoli vas vpliva na vašo storilnost, saj zmanjšuje vašo motivacijo in občutek nadzora. Urejeno delovno okolje je vsekakor odlična popotnica za uspešno poslovno oziroma delovno leto, ki je pred vami.

Uredite pomembne dokumente

Podobno kot urejen delovni prostor so pomembni tudi urejeni dokumenti, predvsem razni računi ipd., nad katerimi hitro izgubimo nadzor. Rezervirajte si popoldne v januarju oziroma nekaj ur, ki jih boste namenili organizaciji vseh pomembnih dokumentov. Dandanes so vam na voljo tudi zelo praktični pisarniški pripomočki, ki vam pomagajo pri hitrejši in enostavnejši organizaciji.

Počistite svoj računalnik

Marsikdo pozabi, da je tudi v virtualnem svetu potrebna »skrb za higieno«, če ne želimo zapravljati časa in energije. Januar je kot nalašč za to, da spremenite svoja stara gesla in s tem povečate svojo varnost, počistite namizje, razporedite dokumente, fotografije ipd. v ustrezne mape, posodobite protivirusne programe, naredite kopije pomembnih datotek in poskrbite za druga bolj ali manj nujna opravila, povezana z računalnikom, ki jih pogosto prelagamo nekam v prihodnost. Prepričani ste lahko, da se boste med letom večkrat razveselili dejstva, da ste poskrbeli za to opravilo že januarja – predvsem v primeru nujnih situacij.


Zavrzite stvari, ki jih ne uporabljate

Verjetno ste med prazniki dobili kar nekaj daril, zato je še posebej pomembno, da se znebite vseh tistih stvari, ki jih ne potrebujete več. To so lahko oblačila, kozmetični pripomočki, ličila, kuhinjski pripomočki in mnogi drugi predmeti, ki jih pogosto kopičimo okoli sebe, čeprav jih redko uporabimo (ali celo nikoli). Stvari, ki so poškodovane in jih ni več mogoče popraviti, lahko brez slabe vesti zavržete. Vse tisto, kar je dobro ohranjeno, a ni več koristno za vas, pa lahko prodate ali podarite dobrodelnim organizacijam. Na koncu boste imeli zagotovo občutek, da ste se znebili gromozanskega bremena.

VEČ VSEBIN: