3D tiskanje – tehnologija, ki spreminja svet

Proces tridimenzionalnega (3D) tiskanja, s pomočjo katerega lahko iz računalniško kreiranih digitalnih modelov ustvarimo resnične predmete, je povsod po svetu v polnem razcvetu. Na ta način lahko natisnemo skoraj vse, od igrač, nakita in hrane do celih zgradb in celo človeških organov.


3D tiskalniki se uporabljajo predvsem za izdelavo zelo specifičnih predmetov, ki bi jih z množično proizvodnjo težko proizvedli. Strokovnjaki so že razvili 3D tiskalnike za kovine, pesek in ne nazadnje reciklirane plastike. Proces 3D tiskanja ima torej velik vpliv na znanost. Do zdaj so na ta način že izdelali laboratorijske in medicinske pripomočke, človeško uho, velikanske modele dinozavrov in drugih fosilov in med drugim embrionalne matične celice.

3D tiskanje

Postavljanje zgradb

Raziskovalna ekipa iz inštituta za napredno arhitekturo Katalonije v Barceloni pa je pred kratkim ustvarila skupino računalniško vodenih robotov za 3D tiskanje, ki lahko izdelajo večje strukture na samem kraju, kjer želite konstrukcijo. Takšni roboti delujejo kot ekipa gradbenikov in zlahka postavijo celo stavbo v enem neprekinjenem procesu.

Razburljivo novo področje medicine

Medicinski raziskovalci se v laboratorijih že leta trudijo reproducirati krvne žile, kožno tkivo in druge dele telesa, medtem ko je reprodukcija celih človeških organov zaradi zapletenih celičnih struktur veliko težje izvedljiva. S pomočjo 3D tiskalnika pa bi lahko zaradi natančnega procesa tiskanja izdelali žilne sisteme, ki so nujno potrebni za delovanje organov. Čeprav je kontroverzno tiskanje celih organov za potrebe presaditvene kirurgije še daleč, pa se tehnologija hitro razvija.


Mehanski proces izdelave človeških organov niti ni tako zapleten, problem je najti materiale, ki so biološke narave in bi jih telo sprejelo kot svoje. Zamisel o tiskanju ledvic, jeter ali celo srca se morda zdi nerazumljiva ali celo srhljiva, vendar bi lahko tako izdelane organe uporabili tudi za testiranja zdravil, cepiv in kozmetičnih izdelkov, s čimer bi lahko ustavili testiranje na živalih ali sintetičnih modelih. Poleg tega je tu še upanje, da bi nekoč lahko tako proizvedli prepotrebne organe za presaditev.

VEČ VSEBIN: