20 načinov uporabe limoninega soka

Limone so dragocen vir vitamina C, citronske kisline, kalija, vitamina B6, vlaknin in folatov. Limone so nepogrešljive so pri zagotavljanju naše odpornosti, vendar se njihove koristi za naše zdravje ne končajo pri prehladu, poleg tega pa so limone nepogrešljiv pripomoček tudi v našem domu.


Topla limonada

V skodelico tople vode lahko iztisnete sok polovice limone, kadar pa imate pri roki neškropljene limone, jih preprosto narežete na krhlje in dajte v vodo ter počakajte 10 minut, tudi na ta način se bo sok izločil iz limon.

Limonin sok in njegova uporaba

 1. Pomaga pri oslabljeni imunosti. C vitamin v limonah krepi celice, ki so med raznimi okužbami oslabljene. Študije so pokazale, da okužbe pri ljudeh, ki uživajo veliko C vitamina, minejo hitreje kot pri tistih, ki uživajo pomanjkanje tega vitamina.
 2. Dobrodejno deluje na debelo črevo. Vlaknine, ki jih vsebujejo limone, so pomembne za ohranitev zdravega črevesja in prebave.
 3. Preprečuje razmnoževanje bakterij in posledično okužbe. Limona uspešno zdravi vnetje grla.
 4. Blaži potovalno slabost. Dobro je, če s seboj na dolgo vožnjo z avtomobilom vzamemo doma narejeno limonado in jo med potjo pijemo.

Hladna limonada

 1. Koristi ljudem z visokim krvnim tlakom.
 2. Zdravi okužbe sečil, kar je posledica diuretičnih lastnosti, s katerimi se ponašajo limone.
 3. Kadar jo spijemo po obroku, znižuje previsoko raven sladkorja v krvi.
 4. Redna uporaba lahko lajša bolečine. Limonin sok zaradi vsebnosti antioksidantov deluje protivnetno.

Nerazredčen limonin sok

 1. Če nas peče zgaga, popijemo sok polovice limone in kmalu bo bolje.
 2. Nadomestek soli v kuhinji pri ljudeh, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov soli ne smejo uporabljati.

Limone lajšajo različne tegobe

 1. Masaža dlesni z limoninim sokom lajša zobobol.
 2. Zdravljenje aken. Iztisnite nekaj limoninega soka na vato in nanesite na nadležen mozolj.
 3. Nanesite na pike žuželk. Pomirja srbenje in deluje protivnetno.
 4. Naravna ustna voda. Limonin sok uniči bakterije v naših ustih in za sabo pusti osvežujoč vonj.
 5. Če imate težave s prhljajem, nanesite 2 žlici limoninega soka na lasišče in sperite z vodo.

Še nekaj načinov uporabe

 1. Znebite se neprijetnih vonjav v hladilniku. Z limoninim sokom očistite notranjost hladilnika, tako se boste znebili bakterij, ostal bo samo prijeten vonj.
 2. Po rezanju čebule ali česna desko za rezanje natrite z limoninim krhljem, nato pa sperite pod toplo vodo. Neprijeten vonj bo izginil.
 3. Z limoninim sokom natrite avokado. Kadar je enkrat olupljen, namreč zelo hitro oksidira, limone pa proces oksidacije upočasnjujejo. Tudi guacamole lahko tako pripravite že dan prej, saj bo ob dodatku limoninega soka ohranil barvo in svežino.
 4. Predpranje občutljivega belega perila. Limonin sok in sodo bikarbono dodamo v vodo, perilo pa v tako pripravljeni mešanici namakamo pol ure pred pranjem. Mešanico lahko nanesemo tudi na posamezne madeže, npr. na madeže od znoja in pustimo delovati 30 minut.
 5. Limone so odličen osvežilec zraka. Polovice limon nastavite na več mest po stanovanju in več dni vas bo spremljal osvežilen vonj po citrusih.

VEČ VSEBIN: