13 izjemno uporabnih kuhinjskih trikov

Večina ljudi bi si želela skrajšati čas in prihraniti energijo, ki sta potrebna za vsakodnevno pripravo obrokov. Poleg tega pa se med kuhanjem pogosto dogajajo nezgode, kot je denimo ta, da določeno jed preveč solimo. Poznavanje nekaterih najbolj koristnih kuhinjskih trikov vam lahko pomaga, da rešite jed, ki se je zdela izgubljena, in da v kuhinji porabite manj časa kot doslej. Nekatera opravila, povezana s pripravo obrokov, je namreč mogoče močno poenostaviti. Poznavanje določenih trikov pa vam lahko prihrani tudi precej denarja, še posebej na dolgi rok.


kuharski triki

Preprečite izsuševanje limon

Včasih potrebujemo le nekaj kapljic limoninega soka, vendar moramo kljub temu prerezati limono na pol. Tako obstaja precejšnja nevarnost, da se polovici limone zelo hitro posušita in postaneta neuporabni. Da bi to preprečili, vam predlagamo, da v limono s pomočjo izvijača ali podobnega predmeta zvrtate manjšo luknjico. Skozi to luknjico nato iztisnite samo toliko limoninega soka, kot ga potrebujete. Preostanek limone bo tako zdržal precej dlje, kot če bi limono prerezali na dve polovici.

Zamrznite preostanek palačink in vafljev

Peka palačink je lahko precej zamudna, če vsakič znova pripravljate maso, pečete palačinke, na koncu pomivate uporabljene kuhinjske pripomočke ipd. Vsekakor bi bilo škoda, da palačinke, ki vam na koncu ostanejo, zavržete. Namesto tega jih raje zamrznite v nepredušno zaprti plastični vrečki, in sicer vsako porcijo posebej. Podobno lahko naredite tudi z vaflji. Če se vam zjutraj pogosto mudi, palačinke oziroma vaflje enostavno pogrejete v mikrovalovni pečici ali v opekaču. Okusen zajtrk bo tako nared v zelo kratkem času.

Preprečite prekipevanje

Ste med pripravo obrokov težko ves čas poleg štedilnika, saj želite vmesni čas izkoristiti za nekatera druga opravila? To je vsekakor smiselno, vendar se vam lahko po drugi strani hitro zgodi, da tekočine prekipijo čez rob lonca. Da se temu izognete, na vrh lonca položite leseno kuhalnico. Les namreč ne prevaja najbolje toplote, zato bo tekočina ostala pod površjem.


Rešite preslano jed

Morda ste za pripravo jedi porabili ogromno časa in ne ravno najcenejših sestavin, tik pred koncem pa ugotovite, da je jed preslana. Kaj storiti? Svetujemo vam, da jedi dodate rezine surovega krompirja ali jabolka, odvisno od tega, za kakšno jed gre. Dušite približno 10 minut, da rezine vsrkajo odvečno sol. Včasih lahko preslano jed rešite tudi z dodatkom manjše količine sladkorja ali jabolčnega kisa.

Pogrejte ostanke hrane tako, da ostanejo sočni

Pogreta pica večinoma ni najbolj okusna, podobno pa velja tudi za pekovske izdelke. Vendar pa ni potrebno, da zavržete ostanke ter zapravljate čas, energijo in denar s pripravljanjem nove jedi. Poleg ostankov hrane v mikrovalovno pečico položite še skodelico vode. Ta bo navlažila zrak in poskrbela, da bodo pogreta živila precej bolj sočna, okusna in sveža.

Enostavno in hitro odstranjevanje semen

Imate pogosto težave pri odstranjevanju semen iz buč ali podobnih vrst zelenjave in sadja? Namesto s klasično žlico si raje pomagajte z zajemalko za sladoled. Tako bo delo opravljeno precej hitreje in bolj temeljito.

Znebite se neprijetnega vonja v plastičnih posodicah

V plastičnih posodicah se lahko sčasoma razvije nekoliko nenavaden vonj, ki ne izgine niti po pranju. Svetujemo vam, da vanje medtem, ko so shranjene v kuhinjskih omaricah, položite zmečkane liste časopisnega papirja, ki bodo vsrkali neprijetne vonjave. Nato plastične posodice pomijte, preden jih uporabite.


Hitrejše dozorevanje sadja

Če ste kupili premalo zrelo sadje, ki pa bi ga radi pojedli čim prej, ga čez noč shranite v papirnati vrečki, v kateri naj bo tudi jabolko. Jabolka namreč sproščajo etilen, plin, ki vpliva na hitrejše dozorevanje drugega sadja.

Rešite zažgano ponev

Se vam je jed, ki ste jo pripravljali v ponvi, prismodila? Ni potrebno, da ponev zavržete, saj obstaja zelo enostaven trik za čiščenje takšnih ponev. Dno ponve najprej posipajte s sodo bikarbono in ji nato dodajte pet žlic soli ter dovolj vode, da prekrije obe sestavini. Pustite, da se ponev odmaka čez noč, zjutraj pa odstranite zažgane koščke z gumijasto lopatico.

Odženite insekte

Moka, testenine, riž in podobna živila pogosto privabijo nezaželene obiskovalce, pri čemer imamo v mislih različne vrste insektov in drugih drobnih živalic. Če želite preprečiti, da se vam to zgodi, v posodice, v katerih shranjujete omenjena živila, dodajte nekaj lovorovih listov.

Podaljšajte obstojnost sadja in zelenjave.

Preden v hladilnik shranite sadje in zelenjavo, površine prekrijte s papirnatimi brisačami. Brisače bodo namreč vsrkale odvečno vlago, ki pogosto povzroči predčasno gnitje sadja in zelenjave. Papirnate brisače občasno (oziroma po potrebi) zamenjajte.


Čiščenje površin iz nerjavečega jekla

Madeži na površinah, narejenih iz nerjavečega jekla, so lahko včasih precej trd oreh. Najbolj enostavno se jih boste znebili s čistilnim alkoholom, v katerega namočite vato, s katero nato zbrišete mesto, kjer je nastal madež.

Iztisnite več soka iz agrumov

Preden se lotite priprave svežih sokov iz agrumov, jih na hitro povaljajte po kuhinjskem pultu. Tako boste iz njih dobili precej več soka, kot bi ga sicer.

VEČ VSEBIN: